Brakovi danas sve češće pucaju jer partneri imaju previsoka očekivanja

pročitaj više

VIDEO: Svadbeni običaji u Hrvatskoj 1938 - Mladoženja opali ženi šamar da se zna tko će biti šef?!

Zaista je moguće sa sigurnošću potvrditi da su Britanci kroz filmski žurnal 1938. bili poučeni kako hrvatski seljaci imaju običaj da na dan vjenčanja ošamare ženu jer im time, navodno, pokazuju tko će biti šef u braku

Objavljeno: 30.04.2014

Za pregled fotogalerije u većoj rezoluciji kliknite ovdje

Jučerašnji članak objavljen na vecernji.hr s izborom nekoliko videosnimaka iz arhive filmskog žurnala Pathé, koja je nedavno objavljena na YouTubeu, izazvao je veliko zanimanje i neke od izabranih snimaka, posebno ona na kojoj Josip Broz Tito govori engleski, preuzeli su razni drugi portali, no u brojnim komentarima ispod članka riješena je i jedna mala zagonetka. U izvještaju o svadbenim običajima u nekom hrvatskom selu 1938. filmski žurnal Pathé javio je kako "među hrvatskim seljacima vlada običaj da mladoženja svojoj budućoj ženi opali šamar kako bi joj pokazao tko će biti šef"!

Kako su napisali jučer u izvornom članku, spiker odmah duhovito dodaje da mladoženja "nakon što se oženi, naravno, shvati tko je zapravo šef".

No, u jučerašnjem članku nisu mogli dešifrirati što točno mladoženja "daje" svojoj budućoj ženi, odnosno koje to riječi izgovara spiker na ovoj dragocjenoj snimci. Pozvali su zbog ttoga čitatelje da u komentarima pomognu odgonetnuti te riječi. I nekoliko čitatelja odazvalo se tom pozivu.

– U videu gdje su zagorski vjenčani običaji kaže se "gives a box on the ear", što znači udariti šamar, pljusnuti, otprilike – komentirao je čitatelj pod nadimkom markomario.

– Na svadbi (koja je, čini se, prigorska, a ne zagorska kao što to tvrdi novinar) fraza je "the box on the ear". Dakle, običaj je da mladoženja daje mladenki šamar! – komentirao je "zgvladek".

– "A box on the ear" – ćuška – javio se Igor Čorković. Komentator "žnjora" također je imao primjedbu na povezivanje lajbeka sa Zagorjem: – Da ispravim novinara, nije riječ o zagorskom, nego o šestinskom lajbeku. Znači svadba je bila snimljena tu u Zagrebu.

Ipak je nemoguće utvrditi mjesto radnje jer se ono u ovoj video vijesti iz 1938. jednostavno ne spominje. Moguće je nagađati i u nagađanju su se komentatori pokazali uspješnijim i preciznijim od novinara, na čemu im se novinari vecernji.hr zahvaljuju.. No, zaista je moguće sa sigurnošću potvrditi da su Britanci kroz filmski žurnal 1938. bili poučeni kako hrvatski seljaci imaju običaj da na dan vjenčanja ošamare ženu jer im time, navodno, pokazuju tko će biti šef u braku.

Na kraju vecernji.hr tekst završava riječima:

- O kojem god selu da je riječ, nadamo se da se od 1938. do danas dogodilo upravo suprotno od onoga što kaže poznata poslovica: da je preživjelo selo, a da je odumro ovaj čudni običaj.

/vecernji.hr/