Brakovi danas sve češće pucaju jer partneri imaju previsoka očekivanja

pročitaj više

Malo drugačije svadbene slike, molim!

Formalne, pomalo ukočene ili "spontane"? Neke fotografije su ipak neizostavne u vašem albumu sa vjenčanja...

Objavljeno: 09.06.2016

Za pregled fotogalerije u većoj rezoluciji kliknite ovdje

Većina mladenaca će priznati da je izbor fotografija s vjenčanja, koje iz obilja ponuđenih, želi u svom albumu težak zadatak.
Zbog toga većina parova pri sastavljanju albuma sa vjenčanja pribjegava solomonskom rješenju i bira od svega po malo prema receptu: malo strogih i formalnih fotografija, pa malo onih spontanijih, polunamještenih i na kraju nekoliko onih koje podsjećaju na skrivenu kameru.
Koliko će biti kojih zavisi naravno od ukusa i izbora. Ipak pri odabiru budite pažljivi kako biste izbjegli jednoličnost i dosadu.
1. Namještene grupne fotografije.
Koliko god se trudili da izbjegavate grupne namještene fotografije, nije loše da za svoj album izaberete i nekoliko onih na kojima se nalaze pripadnici starije generacije iz vaše porodice ili oni koji žive veoma daleko od vas. Doduše i takve fotografije mogu izgledati drugačije ukoliko izbjegnete standardno poziranje u redovima.
Ukoliko se svi okupe oko mladenaca ili najstarijih čalnova porodice koji sjede na lijepoj klupi ili na nekoliko stilskih fotelja ili dvosjeda fotografija će izgledati sasvim drugačije. Dodajte ovoj sceni dobro raspoloženje i uživajte u tome da svi barem izgledaju veselo.
2. Formalni portreti
Svako će poželjeti barem jednu fotografiju sa svojim novim bračnim saputnikom odnosno kumovima koju će uokvirenu držati na posebnom mjestu. Takođe, veoma je vjerovatno će kopiju te fotografije poželjeti i vaši bliski rođaci i prijatelji. Fotografisanje svakog gosta sa mladencima veoma je naporno.
Kada ugledaju čitav red zvanica koje čekaju na fotografiju sa njima mladenci se veoma unervoze i na tim fotografijama ne ispadnu baš onako kako bi željeli. Zbog toga odretite one ljude sa kojima želite da imate posebnu fotografiju i odredite neko mjesto u blizini onog gdje se odvija ceremonija venčanja i izdvojite se sa njima da s mirom napravite željene fotografije.
4. Spontana igra
Naravno, ništa se ne može mjeriti sa spontanim fotografijama na kojima vaš stric na plesnom podijumu nosi strinin šešir ili fotografija mlade koja upravo popravlja čarape. Iskusan fotograf za vjenčanja uvek jednim okom vreba upravo takve nenamještene situacije. Po pravilu se broj potencijalnih dobrih scena povećava kako slavlje odmiče, a zvanice postaju slobodnije. Zato se dogovorite s vašim fotografom da se na slavlju zadrži onoliko koliko je potrebno da bi vaš album sa vjenčanja bio bogatiji za nekoliko originalnih i neponovljivih fotografija.
5. Crno-bijele, sepia ili fotografije sa posebnim efektima
Vjenčanje je svakako šaroliko i bojama nabijeno događanje pa ne bi bilo primjereno da album napunite isključivo dramatičnim crno bijelim fotografijama. Ali poneka crno bijela ili fotografija sa starinskim sepia tonom neće škoditi.