Brakovi danas sve češće pucaju jer partneri imaju previsoka očekivanja

pročitaj više

Ključ zdravog braka

U današnje vrijeme, prije nego što mladi čovjek stupi u brak on pogleda nekoliko filmova i kreira ideju o tome šta je ljubav i šta je brak. To je potpuno pogrešna ideja i u njihovim glavama je misao da će nakon stupanja u brak sva njihova iskušenja jednostavno da nestanu, život će biti čaroban.

Objavljeno: 11.10.2014

Za pregled fotogalerije u većoj rezoluciji kliknite ovdje

I onda dođe realna slika braka u kojoj se veliki broj ljudi nađe pred zidom. Naše predstave o braku posebno u savremeno doba, potpuno su pogrešne. Ideja braka praktično je izjednačena sa idejom veze, tj. zabavljanja. A zabavljanje podrazumijeva dosta zabave, a kad stvari postanu teške, jednostavno odustaneš od svega…odeš. Mnogi danas brak zamišljaju najčešće kao te aspekte zabavljanja, a sami brak je mnogo više od toga: tu su računi, obaveze, moraš naučiti da živiš sa nekim, što nije ni malo jednostavno, ti radiš stvari na svoj način, ona na svoj..i iznenada peškir stoji na pogrešnoj vješalici, četkica za zube nije na svom mjestu.

Sitnice koje nam smetaju počinju se gomilati. U početku misliš: „Volim je previše, mogu podnijeti to, neću ništa reći“, ali nakon nekoliko godina braka to te izluđuje, više ne možeš prećutati i kreću svađe. To se ne događa u vezi. Kada se umoriš s jednim partnerom, samo ga zamijeniš novim/novom. Ali brak je ozbiljna obaveza.

Supruga je opisana kao žena smještena u unutrašnjost tog kampa kako bi bila zaštićena. A ko je štiti? Muž! On je štiti od svega, od tuge, od teškoće, od sramote, neznanja …

Ključni princip za funkcionisanje braka je: TI BRINI O SVOJIM DUŽNOSTIMA, A ZABORAVI NA SVOJA PRAVA! Znam da zvuči veoma okrutno, ali pokušaj eksperimentisati bar 6 mjeseci, ako možeš to da učiniš, da prestaneš misliti na svoja prava, a da misliš na prava svoje supruge/supruga. Brak će procvjetati. Prestani da očekuješ od nje/njega. Pravi se da ne vidiš greške. Pitaj sebe stalno: Šta mogu učiniti za svoju ženu/muža? Kad sam joj/mu kupio/la polon? Šta bi je/ga učinilo srećnom? Pokrivaj njene/njegove greške, zanemari, fokusiraj se na to da ispuniš svoj dio obaveza. Potrudi se da pokažeš sabur, razumijevanje, samilost..Ne reaguj, osim osmijehom, čak ni na oštre komentare il zvocanja. Daj sve od sebe da odradiš svoje, da ispuniš svoju ulogu! Jer kada kreneš očekivati, fokusiraš se samo na ono što treba da dobiješ od svog supružnika, misliš samo na svoje fizičke, emocionalne, psihološke i druge potrebe koje očekuješ da budu zadovoljene, očekivanja se samo gomilaju u glavi, rastu, množe se…

Čitaj i uči šta su tvoje obaveze prema supružniku i trudi se da ih ispuniš. To ti je naređeno. Ako samo nabrajaš koje potrebe ti nisu zadovoljene, a ne misliš šta ti pružaš supružniku i koje obaveze ispunjavaš, doći će do ozbiljnih problema u braku. Znači, ako želiš da imaš zdrav bračni život, ili zadovoljavajući život uopšte, vodi računa o ispunjavanju svojih obaveza! Tu je ključ!”

/Svadbeivjencanja.ba/Prevod: Hana Harbić-Mušić/ IslamBosna.ba/